Yivsiz Tüfek Ruhsatı Nasıl Alınır

23-08-2023 18:36
Yivsiz Tüfek Ruhsatı Nasıl Alınır
Av Tüfekleri ve yivsiz av tüfeklerinin tarihi 13. yüzyıla dayanır. İlk olarak askeri alanda kullanılmaya başlanan ateşli silahlar giderek yaygınlaştı ve avcılık için de kullanılmaya başlandı. Sanayi devriminin de bir sonucu olarak av tüfeklerinin üretimi hızlanıp yaygınlaşınca insanlar tarafından daha kolay elde edilebilen bir eşya haline geldi. Av tüfekleri genelde iki bitişik namlu ya da tek namludur. Yivsiz av tüfekleri piyade tüfeklerinden farklı olarak mermi çekirdeği yerine fişek adı verilen çeşitli özelliklerde ve farklı türleri bulunan kovanlar kullanır. 1875'te İngiliz Anson-Deeley tarafından şimdiki modellere en yakın yivsiz av tüfeği üretilmiştir. İnsanların da ilgisini kazanan av tüfekleri 20. yüzyılın başlarında Browning, Remington, Winchester gibi rakip firmalar da yivsiz af tüfekleri üretimine başlamışlardı.
 

Daha önce yivsiz av tüfekleriyle alakalı deneyiminiz yoksa ve ilk defa yivsiz av tüfeği edinecekseniz öncelikle hangi av türüne gideceğinizi tespit etmelisiniz. Çünkü hangi ava gidecekseniz o ava uygun bir tüfek seçmeniz hem rahatlık katar hem de avınızdan zevk alırsınız. Tabii ki bir av tüfeği satın almak ava gitmek için yeterli değildir. Yivsiz tüfek ruhsatı almanız gerekmektedir.

Yivsiz av tüfeği ruhsatı satın almak için ilgili kolluk kuvveti tarafından TC Kimlik Numaranıza tanımlanacak Yivsiz Av Tufeği Satın Alma Belgesi'ne sahip olmanız gerekmektedir. Yaşadığınız şehrin merkezinde ikamet ediyorsanız İl Emniyet Müdürlüğüne, ilçesinde ikamet ediyorsanız İlçe Emniyet Müdürlüğüne eğer jandarma bölgesinde ikamet ediyorsanız İlçe Jandarma Komutanlığına başvurarak belgenizi alabilirsiniz. Yivsiz Av Tüfeği Satın Alma Belgelerinin geçerlilik süresi 6 aydır. Süresi geçmiş belgeler ile av tüfeği satın alınamaz.


- Sağlık raporu: Bağlı bulunduğunuz sağlık ocağı veya devlet hastanesi tarafından verilir. Yivsiz av tüfeği almasında ruhen ve bedenen sakınca yoktur yazısı bulunması gerekmektedir.
- Yivsiz Av Tüfeği Başvuru Dilekçesi doldurulmalıdır.
- Her bir tüfek için T.C. Ziraat Bankası'na Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi Harcı yatırılmalıdır. (5 yıllık) 
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf. 
- E-Devlet üzerinden veya vergi dairesinden 'Borcu Yoktur' kağıdı alınmalıdır ve vergi dairesine ödenmesi gereken ücret yatırılmalıdır.
- Yeni kimlik ve bir adet kimlik fotokopisi 

Yivsiz tüfek ruhsatnamesi, sahibine bulundurma ve meskun mahaller dışındaki kırsal alanda taşıma yetkisi sağlar. Yivsiz tüfeğinizi meskun mahaller içinde boş olarak torba veya kılıf içerisinde ya da aracınızın bagajında taşınarak nakledilmesi gerektiğini unutmayınız. Yivsiz tüfeğinizi geçici dahi olsa bir başkasına vermemelisiniz. Tüfeğinizi düğün, eğlence gibi durumlarda ateşlediğinizde adli ve idari yönden yaptırımları olduğunu unutmayınız. Satın alma belgeniz ile almış olduğunuz yivsiz av tüfeğini işletmeniz için size 30 gün süre tanınmaktadır. Keyifli avlar...

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.